Chłodnie z Kontrolowaną Atmosferą (KA)
kolejny krok ku nowoczesnym metodom przechowania owoców...

 

Głównym Głównym zadaniem chłodni KA jest przechowanie owoców w takich warunkach, by nawet po upływie 10 miesięcy były najwyższej jakości - tzn. nie straciły jędrności, soczystości i walorów smakowych. Jednym słowem - owoce wyglądają i smakują tak, jak po zerwaniu z drzewa !

Kontrolowana atmosfera w komorze przechowalniczej zapewnia zachowanie bardzo niskiego stężenia tlenu (ok. 1,8%), i podwyższonego stężenia dwutlenku węgla (ok. 2,2%), w stosunku do składu powietrza atmosferycznego, w którym O2 wynosi 20,95%, a CO2 0,03%. Dodatkowo określa się odpowiednią temperaturę. System ten pozwala w sposób naturalny spowolnić procesy dojrzewania owoców - a więc ograniczyć do minimum proces oddychania, w wyniku którego powstaje etylen - a w obecności tego gazu owoce dojrzewają.